Štrúdl
Autor: Ivana Svobodová
Tagy: snídaně
Ingredience:
- Hladká mouka
- hera
- bílý jogurt
- jablka
- cukr
- ořechy
- rozinky
- vejce na potření
Postup přípravy:
Včas zapneme nahřívat troubu na 180 °C. Plech vyložíme pečicím papírem. Do prosáté mouky přidáme Heru, jogurt, zpracujeme těsto a dáme ho asi 15 minut do chladna odpočinout. Jablka oloupeme a nakrájíme nebo nastrouháme. Prosypeme skořicovým cukrem a promícháme. Těsto si rozdělíme na 3 díly. Z každého vyválíme tenčí plát, posypeme ořechy nebo strouhankou (aby se těsto šťávou z jablek nepromáčelo), navršíme na něj jablka, posypeme rozinkami (nejlépe předem namočenými v rumu nebo citronu - nemusí být). Každý plát těsta zavineme a konce dobře utěsníme. Povrch každého štrúdlu pomažeme vejcem a vložíme do předehřáté trouby. Pečeme do zlaté barvy cca 25-30 minut, podle síly těsta.